fbpx
SKM Juristen

Zieke werknemer en vakantie

Elke werknemer kan weleens ziek worden. Dit is uiteraard vervelend voor het bedrijf, maar dit kan iedereen gebeuren. De werkgever moet een ziekmelding accepteren en kan deze niet zomaar naast zich neerleggen. Het kan voorkomen dat de werknemer al een tijdje ziek is of net ziek wordt voordat hij op vakantie gaat. Maar hoe zit het precies met een zieke werknemer en vakantie?

Werknemer gaat met toestemming op vakantie

Het makkelijkste is natuurlijk als de werkgever toestemming geeft om op vakantie te gaan. De werkgever geeft deze toestemming vaak als dit de re-integratie niet belemmert. Heeft een werknemer bijvoorbeeld een burn out dan helpt een vakantie vaak bij aan het herstel. De werknemer kan dan ook met een gerust hart op vakantie met toestemming van de werkgever. Als de werknemer op vakantie gaat, dan worden wel de vakantiedagen afgeschreven van het verlofsaldo.

Vakantie is een belemmering voor de re-integratie

Stel de vakantie belemmert de re-integratie wel. Dan mag de werkgever aangeven dat hij geen toestemming geeft voor de vakantie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een werknemer op wintersport gaat terwijl hij zijn been heeft gebroken. De wintersport zorgt hoogstwaarschijnlijk niet voor herstel, maar juist voor een belemmering. Op dat moment kan de werkgever gaan overleggen met de Arboarts en gezamenlijk besluiten om de vakantie te weigeren.

Werknemer gaat zonder toestemming op vakantie

Mocht de werknemer op vakantie gaan zonder toestemming dan kan je als werkgever een schriftelijke waarschuwing versturen met een oproep van de Arbodienst. In de waarschuwing kan de werkgever nogmaals zeggen waarom er geen toestemming is gegeven en wat er van de werknemer verwacht wordt.

Mocht de werkgever niet reageren, dan kan het loon van de werknemer stopgezet of opgeschort worden. Dit kan omdat de werknemer zich niet houdt aan zijn re-integratieverplichtingen. Voordat je dit doet raden wij wel altijd aan om contact op te nemen met een arbeidsrechtjurist.

Ontslag op staande voet

In sommige gevallen kan je als werkgever zelfs over gaan tot een ontslag op staande voet. Wel raden wij altijd aan om ook dan contact op te nemen met een arbeidsrechtjurist om advies en hulp te krijgen

Een ontslag op staande voet is vaak ingrijpend voor de werknemer. Ondertussen hebben wel meerdere rechters geoordeeld dat een ontslag op staande voet mogelijk is, als de werknemer zich niet houdt aan zijn re-integratieverplichtingen.

Juridische hulp en advies bij een zieke werknemer en vakantie

Mocht je meer informatie willen of heb je juridische hulp of advies nodig en wil je de mogelijkheden in jouw zaak bespreken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen.  Wij staan je graag te woord.

Overleg uw juridische kwestie met SKM Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.