fbpx
SKM Juristen

Vluchtvertraging

De vakantie staat weer voor de deur. Een periode waar vele op vakantie gaan. Extra vroeg naar het vliegveld wegens de drukte al denkend aan de leuke stedentrip, de lekkere cocktail op het strand en alle excursies en bezienswaardigheden die het land te bieden heeft. Eenmaal aangekomen op het vliegveld blijkt dat de vlucht vertraging heeft, alle vakantieplannen voor de eerste dag vallen in het water.

Vluchtvertraging; wanneer recht op compensatie?

vergoeding vluchtvertraging

In sommige gevallen is het mogelijk om een compensatie te ontvangen voor de vertraging. Bij de beoordeling of je recht hebt op een vergoeding wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee situaties. Er vallen twee situaties te onderscheiden namelijk;

  • Je vliegt met een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is binnen Europa, bijvoorbeeld de KLM. In dit geval maakt het niet uit waar je heen vliegt of van welk vliegveld je vertrekt.
  • Je kunt ook vliegen met een luchtvaartmaatschappij die buiten Europa gevestigd is, bijvoorbeeld Emirates. In dit geval kan je alleen een vergoeding ontvangen als je uit een land vertrekt binnen Europa.

Mijn vlucht is vertraagd, op welke vergoeding heb ik recht?

De hoogte voor vergoeding is afhankelijk van de bestemming en de duur van de vluchtvertraging. De exacte vertragingstijd wordt bekeken aan de hand van de aankomsttijd op de plek van bestemming. Er zijn vergoedingen mogelijk bij een vertraging langer dan twee, drie of vijf uur.  Bij een vertraging van minimaal twee uur bij vluchten minder dan 1500 km heeft u recht op een maaltijd en verfrissing en mag je twee telefoongesprekken of e-mailberichten versturen. Deze vergoeding geldt ook bij vluchten die drie uur vertraagd zijn die langer zijn dan 1500 km binnen Europa. Indien de vlucht drie of meer uur vertraging heeft kan je een financiële vergoeding krijgen. De vergoeding is afhankelijk van de bestemming.

vlucht vertraagd

Bij een vertraging langer dan vijf uur heeft u recht op terugbetaling van de vliegtickets of recht op een andere vlucht. In het geval dat de vlucht pas de volgende dag vertrekt moet de luchtvaartmaatschappij ook een overnachting en vervoer naar de locatie regelen.

Zijn er uitzonderingen bij vluchtvertraging?

Soms zijn er situaties waardoor een luchtvaartmaatschappij de vergoedingen niet hoeft te betalen. Dit kan alleen als er sprake is van buitengewone omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de maatschappij ruim van tevoren aangeeft dat er sprake is van vertraging of door stakingen. Het is aan de luchtvaartmaatschappij om te bewijzen dat dit het geval is.

Hoe moet ik de compensatie aanvragen?

Om een aanvraag tot vergoeding in te dienen heb je bewijs nodig dat je vlucht vertraging had. Vraag dan ook altijd een vertragingsverklaring aan bij de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast kan je denken aan een foto van het informatiebord op het vliegveld, de instapkaarten en eventueel de bagagelabels. Als je geen voucher voor een maaltijd hebt gekregen, bewaar dan de bon van de maaltijd die je eventueel gekocht hebt. Het kan namelijk zijn dat de luchtvaartmaatschappij deze alsnog vergoed.

Vertraging is voor niemand leuk en we hopen dan ook dat je ongestoord van een fijne vakantie hebt kunnen genieten. Heb je toch vertraging gehad en wil je een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij? Neem dan contact met ons op, wij staan je graag te woord en helpen je graag.

Overleg uw juridische kwestie met SKM Juristen en wij helpen u verder.

Neem vrijblijvend contact met ons op.