Ontslag als lid van de ondernemingsraad

Als de werkgever een ondernemingsraad, hierna OR, moet instellen dan zijn er ook diverse werknemers die lid worden van de OR. Als OR lid heb je een wettelijke ontslagbescherming. Dit is ingevoerd om te voorkomen dat werknemers ontslagen worden omdat zij het niet eens zijn met het beleid van de werkgever. Maar ondanks het opzegverbod dat geldt kan je toch als OR lid ontslagen worden.

Wanneer kan ik als OR lid ontslagen worden?

Zoals benoemd heb je als lid van de ondernemingsraad ontslagbescherming. Maar in de volgende gevallen kan de werkgever toch overgaan tot ontslag. Dit zijn:

  • In de proeftijd;
  • Met wederzijds goedvinden, vaak ook wel de vaststellingsovereenkomst genoemd;
  • Bij ontslag op staande voet;
  • Bij het beëindigen van de onderneming;
  • Als de werkgever besluit een tijdelijk contract niet te verlengen;
  • Met toestemming van de kantonrechter na het voeren van een procedure; of
  • Als het ontslag geen verband houdt met het lidmaatschap in de ondernemingsraad.

Ook als u niet daadwerkelijk in de OR zit maar wel betrokken bent bij het werk van de ondernemingsraad van heeft u ontslagbescherming. Dit kan het geval zijn als een werknemer zich kandidaat heeft gesteld om lid te worden van een OR, de werknemer in de afgelopen twee jaar lid is geweest of als de werknemer lid is geweest van een voorbereidingscommissie. Deze ontslagbescherming geldt tot 2 jaar na het beëindigen van het lidmaatschap bij de OR.

Toch ontslagen als OR lid terwijl dit eigenlijk niet mocht?

Als er bijvoorbeeld geen toestemming is van de kantonrechter om een OR-lid te ontslaan dan is de opzegging vernietigbaar. Met andere woorden betekent dit dat de opzegging nooit heeft plaatsgevonden en degene nog steeds in dienst is bij de werkgever. De werkgever moet hierom ook het loon doorbetalen. Let er wel op dat dit binnen 2 maanden medegedeeld moet worden aan de werkgever en een eventuele procedure gestart moet hebben bij de kantonrechter. Heb je dit niet gedaan? Dan kan je de opzegging niet meer vernietigen.

Juridische hulp en advies

Kom je er met de werkgever niet uit? Ben je ontslagen? Of ben je werkgever en wil je een lid van de ondernemingsraad ontslaan? Ons kantoor kan je adviseren maar ook bijstaan in een eventuele procedure. Mocht je hulp of advies nodig hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan je graag te woord!  

Interresant artikel?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Kim van der Meij
Kim van der Meij

Bij SKM Juristen houdt Kim zich voornamelijk bezig met het adviseren, onderhandelen en procederen in het arbeidsrecht en bestuursrecht. Ook is zij gespecialiseerd in het opstellen van diverse overeenkomsten en voorwaarden. Kim treedt naast juriste ook op als mediator waarbij zij zich voornamelijk richt op arbeids– en zakelijke mediation.

Volg Kim op LinkedIn of kom met haar in contact via e-mail of bel haar op 085-016 0507.